fredag 1 mars 2019

Sydafrika, dag 4: Vergelegen





M?tta och bel?tna efter middagen p? Reuben’s vandrade vi hem till v?rt lilla piffiga guest house i Franschhoek. Vi k?nde det redan d?, Franschhoek ?r r?tt trevligt! Och Reuben’s ?r ocks? r?tt trevligt, ?ven om det kanske inte var n?gon smaksensation.

Hursomhelst. Fredagen skulle inneb?ra en h?rdsatsning p? vin, och vi hade lagt upp en rutt som b?rjade med ett f?rmiddagsbes?k p? Vergelegen, lunch hos Rust en Vrede, och sedan en seri?s provning p? Mullineaux. Med andra ord skulle vi k?ra ner till Vergelegen och ju l?ngre dagen gick desto n?rmare Franschhoek skulle vi komma. Dagen skulle sedan avslutas p? Le Coin Francais, som jag h?rt mycket gott om.


Men f?rst en h?rd powerwalk! Jag satte alarmet p? klockan 06.00 och n?r klockan ringde studsade vi upp och gav oss ut. Med raska steg gick vi tillbaka l?ngs v?gen vi kom ifr?n dagen innan, upp mot Haute Cabrière. V?l d?r stannade vi lite och nj?t av utsikten. Sedan powerwalkade vi tillbaka och sedan runt lite i Franschhoek s? att det blev en timme. Efter dusch och stretch tog vi frukost p? hotellets veranda med utsikt ?ver bergen. Helt underbart hur molnen kommer ?ver bergen, n?stan som r?k… Vi f?rs?kte filma men det var sv?rt att f?nga den m?ktiga k?nslan. H?r ?r ett f?rs?k:


Sedan in i bilen och ner till Vergelegen. ?terigen, det finns s?kert mer intressanta ving?rdar att bes?ka men Vergelegen har alltid funnits d?r i mitt vinhj?rta d? viner d?rifr?n var med fr?n b?rjan, n?r vinintresset tog fart d?r kring 2005. Jag vill minnas att jag nj?t i fulla drag av deras savvie och vita blend (insert emojisymbol skriet), hur var det ens m?jligt att g?ra s?h?r goda vita viner som inte ?r gjorda p? riesling???

N?v?l. F?rden g?r s?derut mot Stellenbosch, f?rbi Tokara, f?rbi Techno Park och vidare ner mot Somerset West. Google maps tar oss in bland villaomr?dena och jag b?rjar k?nna igen mig, h?r ?kte jag n?r jag 2017 skulle spela golf p? Erinvale. Jag spelade med tv? schweiziska pension?rer och en tysk pension?r och alla tre hade golfbil och alla tre slog l?ngt och spikrakt. Sj?lv hade jag s?klart bara trolley – som svensk g?r man och drar sin bag sj?lv, annars f?r man ju ingen motion! Jag s?ger bara – SOM jag fick springa bakom dessa %%&¤&%#%& panschisar!!!

Vi kommer till Vergelegen lagom till ?ppningen. Vilket OTROLIGT vackert st?lle! Gamla, superfina hus, halmtak, j?ttefina tr?dg?rdar. S? lugnt, s? fridfullt. Vi b?rjar med att g? runt och bara k?nna atmosf?ren, lugnet, stillheten.





Efter det g?r vi in i de olika husen. H?r och var finns bilder och informationstavlor, om holl?ndska ostindiska kompaniet, om slavhandeln, om v?gen till Indien, om de f?rsta holl?ndarna som kom i mitten av 1600-talet, om britterna som kom hit vid 1800-talets b?rjan. Vi st?r ett tag och l?ser p? tavlorna, m?ll?sa. Sedan g?r ut och beundrar de v?ldiga tr?den utanf?r – maffiga!

D?refter beger vi oss till provningen d?r vi best?ller in allt. Det kommer in en massa vitt och sedan en massa r?tt och vi provar och provar. Mycket var gott, en del var s?d?r, och n?gra f?rstod vi oss inte p? alls. Men i vanlig ordning k?per vi med oss lite Vergelegen savvie, hoppar in i bilen och k?r norrut, mot Rust en Vrede f?r lunch!








torsdag 14 februari 2019

Middag p? Reuben’s i Franschhoek





Torsdagskv?llen avslutades med middag p? Reuben’s. Var det gott? Absolut! ?r det Franschhoeks b?sta restaurang? Nej! Kommer vi g? tillbaka? Ja definitivt. Det var gott, det var trevligt, kanske inte s? j?ttemysigt men helt ok.







Ett bes?k p? My Wyn




Ja s? har det ?ntligen blivit dags att ber?tta om v?rt bes?k p? My Wyn, detta Mecka f?r alla vin?lskare! Tanken var att vi skulle ?gna torsdagen och fredagen ?t att k?ra runt i Franschhoek och Stellenbosch och dricka vin, och det hade b?rjat bra med lunchen p? Tokara som ?vertr?ffat alla f?rv?ntningar. Fantastisk lunch, kalasgoda viner, fantastisk utsikt!

Samtidigt var vi p? semester s? ingen stress. Inf?r fredagen hade jag bokat n?gra intressanta bes?k s? d?r fanns det en strukturerad plan, tanke, mening, styrfart och riktning. Men torsdagen var fortfarande lite i gungflystadiet. Lunch p? Tokara, middag p? Reuben’s. D?remellan skulle vi kunna hinna med n?got spontanbes?k n?gonstans, och en ving?rd som jag h?rt v?ldigt mycket om var My Wyn, ”Franschhoek’s smallest wine cellar, the domain of a garagiste, or more grandly a boutique cellar.”

Historien bakom att vi valde pyttelilla och minst sagt pittoreska My Wyn ist?llet f?r stabila kort som La Motte eller Boekenhoutskloof eller Thelema eller Moreson eller varf?r inte totalt ?verekade Glenwood??? var att st?llet hade h?jts och h?ljts i ett rosar?tt romantiskt skimmer av Mr P (som ?r en k?nd vinkonn?ss?r). Tydligen hade Mr P varit d?r i TRE timmar och My Wyn-folket hade bara h?llt och h?llt och de hade haft en fantastisk diskussion om vin, vinerna och om livet i st?rsta allm?nhet och allt hade varit fantastiskt. ?nda sedan jag h?rde historien fanns s?ledes en liten lockelse att bes?ka st?llet, fast kanske inte tre timmar.

Jag hade mailat lite med Jacoline och fr?gat om de hade ?ppet, och det hade de. S? efter lunchen p? Tokara ?kte vi norrut igen, tillbaka till Franschhoek, f?r att g?ra ett spontanbes?k. P? kartan ser det ut som att My Wyn ligger i byn, eller i alla fall i utkanten.



Inte riktigt – st?llet ligger i skogen. Vi sv?ngde v?nster p? huvudgatan i Franschhoek och sedan gick f?rden upp?t, tills det d?k upp en ler?ker, en skylt pekade in?t ler?kern och tv? rader plattor lagda med visst mellanrum som man f?rv?ntades k?ra p?.



?: ?h…vi har en Mercedes?
Jag: Perfekt, jag ser skylten! Sv?ng in h?r, p? ?kern!
?: Hall? - Mercedes!?!?
Jag: Ja, jag vet! Nu blir det gott vin!





Ok, det blev en r?tt bumpig f?rd ?ver stenarna f?r v?r stackars Mercedes och v?gen sv?ngde ?n hit och ?n dit och det blev brantare och brantare. Mercedes i all ?ra, men byggda f?r sydafrikanska dirt roads ?r de inte! Till slut kom vi fram till tv? hus och vi parkerade. Genast sprang tv? ENORMA Dobermanns fram och vakade runt bilen. ?sch! De ser inte s? farliga ut! Jag gick ut och hundarna kom fram och nosade. De var ju sn?lla!

Men grannen var inte lika sn?ll. Hon f?rstod att vi skulle till My Wyn och f?rmodligen hade vi parkerat lite f?r n?ra hennes tomt, s? vi blev bryskt tillsagda att parkera lite l?ngre fram. Ok, vi fixar. Lite senare kom Johan, ena h?lften av My Wyn fram och bj?d in oss till provningsrummet…

…Som visade sig vara bel?get p? husets stora balkong, med fantastisk utsikt ?ver hela dalen! J?ttemysigt. Johan langade fram en lista p? deras viner och b?rjade korka upp. F?rst n?gra flaskor mousserande, sedan vitt, sedan r?tt.

Efter ett tag m?rkte vi att str?mmen av viner var massiv och konstant. Johan korkade upp mer och mer vin, och vi fullkomligen ?ver?stes med olika viner!



Men…


Men…


Nja s? d?r v?rst goda var de inte! Sorry P! De f?rsta mousserande var s?d?r, n?gra bra. Ok den sista var j?ttebra! De vita var… inte s? goda. De r?da var… tokpackade och ganska st?ngda. Jag var r?tt nyfiken p? deras Cab Fronk men den var s? str?v och st?ngd att det inte gick att g?ra n?gon bra bed?mning. Jag s?g hur ? led mer och mer och det var v?l kombon: blivit tvingad att k?ra upp Mercan p? den el?ndiga v?gen och sedan alla dessa totalt odrickbara viner… Huga!

Jag skulle g?rna ha tagit med mig ett par flaskor hem till Sverige och lagra n?gra ?r men det gick inte. Slutligen korkade Johan upp deras fortifierade, och h?r ropade vi b?da rakt ut – den tar vi, nu ?ker vi!!!

Sagt och gjort. Jag st?dk?pte n?gra flaskor Cab Fronk och den fortifierade, n?r jag v?nde mig om satt ? redan i bilen. ”V?nta p? mig!” ropade jag! ”DU betalar f?r de h?r vinerna med DINA pengar!!!” fick jag till svar.

N?v?l. Vi rullade ner f?r ?kern och in i Franschhoek igen. Checkade in p? v?rt lilla guest house – Le Petit Paris – och tog det v?ldigt lugnt ett par timmar.





Sydafrika, dag 3: ?ver bergen till Franschhoek och lunch p? Tokara



Torsdag morgon och dags f?r f?rflyttning. Tv? n?tter i Hermanus k?ndes precis lagom, stan ?r ju ganska liten s? ?ven om det finns mycket att se runtomkring (kr?ver i och f?r sig att du ?r intresserad av n?got av f?ljande: valar, vin eller golf) s? finns det inte s? mycket att g?ra i sj?lva stan. Utbudet av restauranger ?r inte heller s? v?rst sp?nnande, med undantaget Barefoot Cook som vi tyckte levererade v?l ?ver f?rv?ntan.

S?, p? torsdagen blev det f?rflyttning norrut till Franschhoek, d?r vi skulle bo i tv? dagar! Vi funderade ett tag p? att k?ra omv?gen via Graham Beck, och det hade s?kert funkat, men vi var lite os?kra p? om de hade lunch eller inte. N?r de v?l svarade p? email skrev de att de inte hade lunch, men att vi kunde f? en ost- och charktallrik till provningen. Fast, utan ordentlig lunch skulle vi vara tvungna att g? upp svintidigt f?r att sedan kunna vara nere i Franschhoek lunchtid. S? vi hoppade Graham Beck.

Ist?llet bokade vi lunch p? Tokara kl 13. Ett klokt beslut t?nkte vi, det gav oss ett hyfsat stressfritt alternativ d?r vi kunde inleda torsdagen med lite sk?n tr?ning och stressfri hotellfrukost. Jag begav mig ner mot Bientang’s Cave (en misst?nkt turistf?lla som vi f?r ?vrigt hoppade) och sprang upp och ner f?r trapporna i en halvtimme. ? gjorde annan tr?ning. K?ndes sk?nt att ?ta lite French Toast med honung efter det!


N?v?l – vi checkade ut och k?rde iv?g. F?rden norrut var vacker, f?rst b?ljande gr?na kullar och s?desf?lt. D?refter berg och blandade h?rn?lskurvor. Vackert och maffigt! Efter toppen stannade vi till vid utkiksplatsen d?r vi hade en magnifik vy ?ver dalen och lilla s?mniga Franschhoek. Vi stannade dock inte till i Franschhoek utan fortsatte ner mot Stellenbosch och Tokara.




Vilket otroligt vackert st?lle! Vi blev helt betagna. Tokara ligger s? otroligt vackert uppe p? en kulle, p? den v?stra sidan av Helshoogtepasset. Framf?r oss l?g hela sl?tten och delar av Stellenbosch syntes. I fj?rran kunde vi se konturerna av h?ga berg, kanske Table Mountain?



Vi anm?ler oss och leds ut till den stora inglasade verandan. Det visar sig att vi har f?tt restaurangens b?sta bord – precis l?ngs fram! Helt underbar utsikt.

F?rst lite gott bubbel – Tokaras egna. Sedan mat, vi ?r hungriga s? vi tar in f?rr?tt, varmr?tt och dessert. V?ldigt, v?ldigt gott. En riktig matupplevelse och en given rekommendation till alla som vill ?ta gott i Kapstaden!






P? v?g ut k?per vi med oss en flaska Tokarabubbel som senare f?r f?lja med hem till Sverige. M?tta och bel?tna styr vi kosan tillbaka till Franschhoek f?r ett intressant ving?rdsbes?k p? My Wyn – men det ?r en annan historia!

onsdag 30 januari 2019

Middag p? the Barefoot Cook


N?gra timmar senare var vi hungriga igen och d? hade vi bokat middag p? the Barefoot Cook, som l?g ett par kvarter ovanf?r hotellet. Vi hade g?tt f?rbi st?llet strax efter vi kom tillbaka fr?n valarna, s? vi visste var det l?g. En j?ttemysig liten restaurang!

Vi ?t b?de f?rr?tt, varmr?tt och dessert. F?r att vara en liten restaurang i s?mniga Hermanus var maten riktigt bra! Allt sk?ljdes ner med Rust en Vrede Cab, som var kalasgod. Dit m?ste vi ?ka, utropade vi!

N?v?l. Det hade varit en l?ng dag med massor av intryck. Valarna, Newton-Johnson, Creation Wines, Barefoot Cook. M?tta och bel?tna vandrade vi tillbaka till hotellet och somnade direkt. Torsdagen skulle inledas med n?gon form av tr?ning, sedan skulle vi ?ka ?ver bergen till Franschhoek.

Bes?k p? Newton-Johnson och Creation Wines (inklusive femr?tterslunchen s?klart)





Valarna avklarade! Vi promenerade tillbaka till hotellet i rask takt l?ngs strandpromenaden. Klockan hade blivit lunchtid, s? egentligen borde vi ha parkerat oss p? torget i Hermanus och ?tit en stadig lunch och inte gjort s? mycket mer den dagen. Men vi k?nde oss lite ?ventyrliga och jag var sugen p? att bes?ka Creation Wines och kanske n?gon av de andra ving?rdarna i dalen. Just den h?r dalen – Hemel en Aarde – himmel och jord – ?r lite speciell d? kalla sydliga vindar bl?ser r?tt upp i dalen och kyler ner druvorna, vilket g?r att det ?r fullt m?jligt att g?ra kvalitetsviner p? pinot noir h?r (och vem gillar inte en schysst pinne?).

Innan vi ?kte hade jag i vanlig ordning h?ngt p? lite olika chattforum p? internet (exempelvis finewines.se) och flera hade rekommenderat b?de vinerna och lunchen p? Creation Wines. D?rf?r, n?r vi kom tillbaka fr?n val?ventyret bokade jag lunch kl 14 p? Creation. S?, ingen rast ingen ro, vi hoppade in i v?r ride och k?rde upp i dalen.



Det finns ju som sagt flera ving?rdar att v?lja mellan, exempelvis Hamilton Russell, Bouchard Finlayson, Ataraxia… Hamilton Russell hade v?l varit det naturliga valet eftersom det var min f?rsta upplevelse av Hemel en Aarde och dessutom ett kalasgott vin, men av oklara anledningar var jag faktiskt mest sugen p? Newton-Johnson – ocks? kalasgoda viner, btw!

Hemel en Aarde ?r en fantastiskt vacker dal, och ganska gr?n ocks?. Vi k?rde p? och efter lite blandade sv?ngar s?g vi skylten till Newton-Johnson och k?rde av. En ganska slingrig dirt road tog oss upp?t till sj?lva provningshuset, och v?l d?r uppt?ckte vi att vi hade en fantastisk utsikt ?ver hela dalen. Riktigt breathtaking! N?v?l, vi steg in och blev omh?ndertagna av en trevlig pourer.








Vi tog s?klart inga noteringar, men vinerna var riktigt smarriga (tyckte jag). Lite paradoxalt gillade jag mest vinerna fr?n andra druvor ?n just pinot noir… skumt! Men men. Vi k?pte p? oss lite viner, hoppade in i bilen igen och k?rde vidare upp mot Creation Wines.

H?r var det dags f?r n?sta dirt road som var i s?mre skick ?n Newton-Johnson! Ahhhh t?nk p? v?r ride va! Men v?l framme – vilken utsikt! Vilket otroligt vackert st?lle! Sj?lva restaurangen och provningsrummet var modernt, fr?scht, futuristiskt och superinbjudande. Vi fick v?rt bord och tittade p? menyn, men ganska snabbt kom vi fram till att vi ville ha femr?tterslunchen med tillh?rande vinpaket. ? erbj?d sig att k?ra tillbaka, ett erbjudande jag tackade ja till, s? ist?llet f?r total spottning blev det lite spottning.



F?rst en vanlig savvie som var mer ?n helt ok, sedan en savvie-semillonblandning som var helt magisk. Ah den var god!!!  Fullmatad med tydliga savviedofter som gr?s, krusb?r, vinb?rsblad och till det en l?cker fyllighet. Kalasgod!





Ja sedan var det lunch och det kom in en massa r?tter och en massa vin och vi ?t, drack och spottade. Vinerna var j?ttegoda och det var merlot, pinot noir, chardonnay, grenache och allt m?jligt, har inte riktigt koll. Maten d?remot vet jag mer: f?rst en ammis med passionsfrukt, yoghurtmousse, ?pple, f?nk?l och nasturtium (krasse typ). Sedan rimmad Hake (kummel?), l?ktagliatelle (supergott!), n?gon picklad alg av n?got slag, gurka, emulsion p? citrussm?r. Vi fortsatte med exotisk svamp, l?k, tryffel, potatis, oregano. D?refter lamb loin – vad det nu ?r? Lammryggbiff? Vidare Curry Dukkah, grissida, atchar och koriander och allt avslutades med en mandelm?rdegskaka med namelaka och krusb?r. Till det fick vi hibiskus. Allt var supergott och TACK till alla er som rekommenderade st?llet!










Efter sedvanlig shopping hoppade vi in i v?r ride och rullade ner till Hermanus igen d?r vi slappade ett par timmar innan det var dags f?r middag.